Om Sjöfartens dag på Gotland

Bakom initiativet står Stiftelsen Skeppsredare Eric D. Nilssons Stipendiefond.

Syfte och mål med dagen är att uppmärksamma sjöfartens olika möjligheter till att jobba till sjöss. Det finns ett stort utbud av sjöfartstjänster, beroende på fartyg, men en sak har de gemensamt: alla yrkesgrupper behövs för att ett fartyg ska kunna fungera. Allt från matroser till befäl från kockar till motormän. På passagerarfartyg behövs även servicepersonal som ser till att resenärer mår bra. Landpersonal är lika viktig för att kunna ta hand om fartygen, godset och resenärerna vid avresa och ankomst. Inom det militära finns flera karriärmöjligheter inom marinen (flottan och amfibiekåren).

För att säkerställa att det finns personal framöver inom sjöfarten har stiftelsen tagit initiativ till flera olika projekt för att bidra till att det finns svensk arbetskraft ombord på fartyg framöver.

Vi önskar att fler gotlänningar väljer att utbilda sig vid Wisbygymnasiets Sjöfartsutbildning och vidare vid Sjöfartshögskolan i Kalmar, säger Lars Danielson som sitter i Stiftelsens styrelse. För de som utbildar sig inom sjöfart har Stiftelsen olika stipendier som årligen kan sökas av gotlänningar.
Kontakt

Stiftelsen Skeppsredare Eric D. Nilssons Stipendiefond: Lars Danielson, 072–5315112.

Destination Gotland: Henrik Cars, 070-5241825.